Jordi Savall dirigirá los solistas de Le Concert des Nations el 8 de febrero en el Auditori para ofrecer una de las obras testamentarias más emblemáticas de Bach: la Ofrenda Musical BWV 1079
Jordi Savall continúa el próximo 8 de febrero con el ciclo coproducido con L'Auditori "El Sonido Original: Espacios de la memoria" con la Ofrenda Musical de J. S. Bach.
El concierto tendrá lugar a las 21.00h en la Sala Pau Casals de L'Auditori con los solistas que forman parte de la formación instrumental del maestro Savall Le Concert des Nations. Los intérpretes son Pierre Hantaï, clavicémbalo, Marc Hantaï, flauta travesera, Riccardo presentan transaminasas & Mauro Lopes, violines, Bruno Cocset, violonchelo y Xavier Puertas, viola.
La última época de la vida del Cantor de Leipzig está caracterizada por un paulatino liberación de sus funciones en la escuela de Santo Tomás y se observa como el compositor delegó progresivamente algunas de las funciones que había llevado a cabo habitualmente en la figura de algunos de los prefectos de la cantoría. Este hecho no fue en detrimento de sus obligaciones-que nunca desatendió-pero le permitió dedicarse en cuerpo y alma a la escritura musical en su gabinete de composición. Por otra parte, nunca dejó de practicar esta faceta, aunque en este momento con la sabiduría acumulada por los muchos años de experiencia práctica, los dedicaría a dar tres de las grandes obras maestras de su producción: la Ofrenda Musical BWV 1079 realizada en 1747, la finalización de la Misa en si menor BWV 232 entre los años 1748-49 y, un año antes de su muerte (1750), acabaría El Arte de la fuga BWV 1080.
Estas obras representan una síntesis de la perfección de su saber y su talento en el arte de la composición, especialmente en la técnica del contrapunto, su gran capacidad inventiva y su extraordinario sentido de la forma, de la estructura y del número como ha señalado el maestro Savall en la grabación que llevó a cabo de esta obra por el sello Alia Vox.
Jordi Savall afronta este monumento musical del último Barroco con una lectura que parte del equilibrio necesario entre la visión global de la forma y la indispensable aportación creativa individual de cada solista sin perder de vista que Bach fue también un magnífico improvisador.
Los ricercars, sonatas, cánones, fugas y contrapuntos son aquí la fuente inagotable de un viaje espiritual y estético que nos conducen a unos confines únicos, donde el ser humano y su dimensión divina se interpelan y, a veces, se unen armoniosamente.
Le Concert des Nations – Fotografia de Philippe Matsas
en catalá
Jordi Savall dirigirà l'Ofrena Musical de Bach a L'Auditori
Jordi Savall dirigirà els solistes de Le Concert des Nations el 8 de febrer a L'Auditori per oferir una de les obres testamentàries més emblemàtiques de Bach: l'Ofrena Musical BWV 1079
Jordi Savall continua el proper 8 de febrer amb el cicle coproduït amb L’Auditori "El So Original: Espais de la memòria" amb l’Ofrena Musical de J. S. Bach. El concert tindrà lloc a les 21.00h a la Sala Pau Casals de L'Auditori amb els solistes que formen part de la formació instrumental del mestre Savall LE CONCERT DES NATIONS. Els intèrprets són Pierre Hantaï, clavicèmbal, Marc Hantaï, flauta travessera, Riccardo Minasi & Mauro Lopes, violins, Bruno Cocset, violoncel i Xavier Puertas, violone.
La darrera època de la vida del Cantor de Leipzig està caracteritzada per un paulatí alliberament de les seves funcions a l'escola de Sant Tomàs i s'observa com el compositor va delegar progressivament algunes de les funcions que havia dut a terme habitualment en la figura d'alguns dels prefectes de la cantoria. Aquest fet no va anar en detriment de les seves obligacions -que mai va desatendre- però li va permetre dedicar-se en cos i ànima a l'escriptura musical en el seu gabinet de composició. D'altra banda, mai va deixar de practicar aquesta faceta, encara que en aquest moment amb la saviesa acumulada pels molts anys d'experiència pràctica, els dedicaria a donar tres de les grans obres mestres de la seva producció: l'Ofrena Musical BWV 1079 realitzada el 1747, la finalització de la Missa en si menor BWV 232 entre els anys 1748-49 i, un anys abans de la seva mort (1750), acabaria L'Art de la fuga BWV 1080.
Aquestes obres representen una síntesi de la perfecció del seu saber i del seu talent en l'art de la composició, especialment en la tècnica del contrapunt, la seva gran capacitat inventiva i el seu extraordinari sentit de la forma, de l'estructura i del nombre com ha assenyalat el mestre Savall en la gravació que va dur a terme d'aquesta obra pel segell Alia Vox.
Jordi Savall afronta aquest monument musical de l'últim Barroc amb una lectura que parteix de l'equilibri necessari entre la visió global de la forma i la indispensable aportació creativa individual de cada solista sense perdre de vista que Bach va ser també un magnífic improvisador.
Els ricercars, sonates, cànons, fugues i contrapunts són aquí la font inesgotable d'un viatge espiritual i estètic que ens condueixen a uns confins únics, on l'ésser humà i la seva dimensió divina s'interpel·len i, de vegades, s'uneixen harmoniosament.
© 2005 – 2011 Danza Ballet
00022